Skönhet, Smink

Solpuder – en komplett guide

solpuder, bronzer på en sminkborste

Vilket är det perfekta solpudret till ansiktet? Nu när sommaren är här ökar efterfrågan på solprodukter och att använda sig av ett solpuder, eller en bronzer, kan göra att din hud får en fin, solkysst känsla om den appliceras där solens strålar naturligt träffar ansiktet. Fördelarna med att använda ett solpuder:

  • Du får en solkysst känsla även om du inte varit ute i solen
  • Det ger huden en vacker glow och lyster
  • Piggar upp huden och få dig att se hälsosam och fräsch ut.

Solpuder och bronzer, vad är skillnaden?

Egentligen är det ingen skillnad på solpuder och bronzer, det är bara benämningen på produkten som skiljer. Bronzer är det engelska order vilket bara är översatt till solpuder.

Solpuder och bronzingprodukter finns i många olika varianter och former. Det finns flytande, kräm, som pulver och det kanske mest vanliga, som puder. Finishen kan också skilja sig stort. Solpudret kan vara matt, skimrande, ha massa glow eller med glitter för att ge massor av lyster.

Applicerar man solpuder eller bronzing på samma sätt som vid contouring?

Det är ju väldigt lika användningsområden för contouring och bronzing men det skiljer sig ändå en del då de används på lite olika sätt och för olika ändamål.

Contouring gör du med hjälp av smink för att skultpera ditt ansikte och definiera vissa områden med hjälp av skuggor och highlighter. Där lägger du den mörkar konturskuggan för att dra bort uppmärksamheten från det området. De bästa produkterna för att göra detta är oftast med en kallare nyans som går mot svalt och gärna har en något gråaktig underton.

Med ett solpuder eller bronzing vill du istället framhäva din solbränna och ge en illusion av en solkysst hud. Solpudret är oftast varmare och läggs för att ge huden glöd och värme så du ser strålande och hälsosam ut. Du använder det även på större områden och inte så definierat för att skulptera.

Hur gör man för att få den där solkyssta huden då?

För att få till den där fantastiska glowen finns det då ett par punkter att tänkta på:
Använd inte solpudret som ett vanligt puder. Om det är så att du vill ha mer färg i ditt ansikte så använd en brun utan sol.

Använd det heller inte som en contour. Som jag skrev tidigare här ovan, använd det inte för att göra några skarpa kanter eller skuggor. Applicera solpudret eller bronzern med lätt hand.

Välj en färg som är max två grader mörkare än din egen hudton.

Använd inte samma borste som ditt övriga smink om du har färg kvar från puder, rouge eller liknande. Blanda inte andra färger med den varma tonen i bronzern.

Vilken är den bästa penseln till solpuder?

Eftersom du inte vill ha några skarpa kanter eller några väldefinierade linjer när du applicerar ett solpuder så är en rund, fluffig borste ett bra tips att använda om du har ett matt puder.

Har du en glittrig eller skimrig bronzer och du behöver vara mer försiktig med hur mycket du applicerar så är en Fan Brush bra att använda för att få mer kontroll.

Vill du blanda ut färgen lite mer kan du gärna använda dig av en Kabuki-borste. Den hjälper till så att färgen blandas ut jämt på huden.

Några tips på bra borstar för solpuder är:
Stor puderborste – Idun Minerals | 126:- på www.meds.se
Kabuki brush – FLAER 110 | 143,20:- på www.kicks.se
Fan brush – Jane Iredale | 151:- på www.cocopanda.se

Steg för steg – applicera solpuder/bronzer

  1. Skaka av överskott och applicera solpudret/bronzern i formen av en trea från pannan till kindben och ner till käklinjen. Tänk de områden där solen träffar. Svep även solpudret i en båge över panna/hårlinje.
  2. När du applicerar solpuder på kindbenet, lägg det från örat till kindens högsta punkt och blanda försiktigt ut färgen med små svepande rörelser i stället för att dra fram och tillbaka.
  3. För att få en naturlig bronzingeffekt ska du rama in ansiktet med hjälp av solpudret. Fortsätt därför även ner under käklinjen. Var noga med att jämna ut alla kanter så linjer inte syns.
  4. Applicera även solpuder på halsen. Resultatet blir mer naturligt om färgen/tonen på halsen är densamma som i ditt ansikte.
  5. Dra ett mjukt svep vid sidan av näsan för att även få lite solkysst färg mitt i ansiktet.

Vilket solpuder eller bronzer passar till min hudton?

Det är en djungel med alla val av solpuder som finns så det kan vara en bra ide att först titta på din hudton för att avgöra vilket solpuder som skulle kunna passa dig.

Har du en fair skin tone så kan ett brunt solpuder mixat med lite rosa/peach i bli fint!

Har du light/medium skin tone så bör du välja en nyans i guld eller taupe som blir riktigt snyggt. Undvik orange.

Om du är medium/tan skin tone så kan en kopprig ton ge en fin värme och glöd.

Om du har dark/deep skin tone så är ett tips att använda ett solpuder med shimmer och glitter i. det ger en fantastisk effekt på mörkare hud!

Vilket solpuder passar till min hudtyp?

En ytterligare faktor att ta hänsyn när du väljer solpuder är vilken hudtyp du har för att välja vilken produkt som kan passa dig. Vill du ha flytande, i pulver eller kompakt. Ska solpudret/bronzern vara matt eller med shimmer? Vad vill du ha för effekt av solpudret? Självklart väljer du efter eget tycke och smak men här kommer några tips utifrån vilken hudtyp du har:

Om du har blandhy/fet hud så kan det vara en bra idé att leta efter ett solpuder/bronzer med talgabsorberande ingredienser eller en oljefri produkt då din hud kanske mår bättre av det. Ett matt puder så att din makeup håller bättre skulle kunna passa?

Om du istället har en torr/mogen hud så kanske en flytande variant kan passa dig. Leta efter en nyans som ger lyster och glow till din hud!

Har du en normal/blandhy så kan du välja vilken form och konsistens du vill. Kanske vill du kombinera flera? Ett exempel kan vara ett matt solpuder i pannan och ett lystergivande puder på kinderna för strålande glow.

För dig som vill ha ett matt solpuder

Endless summer Bronzer, Bareminerals | 435 kr
En riktig favorit! Detta solpuder har en formula som med hjälp av mineraler ska blurra ut porer. Doftar speciellt och finns i både kall och nyans.

Chocolate Soleil, Too faced | 325 kr
Ett av världens mest populära solpuder som doftar magist av choklad. En matt bronzer som ger en gyllenbrun ton.

Sun Wash Diffusing bronzer, Laguna – Nars | 410 kr
Uppföljare till Nars ikoniska solpuder Laguna som med hjälp av en blurringeffekt slätar ut och ger en varm, mjuk glöd till huden.

O! Mega Bronze, Tantric bronze – Sephora | 480 kr
Supersnyggt solpuder i stor förpackning som funkar till både kropp och ansikte.

Naturliga solpuder med diskret lyster

Multi-Usage Compact Bronzing Powder, Nuxe | 395 kr
Denna bronzer har en fantastisk nyans som passar även ljus hy och funkar till såväl ansikte och kropp.

Murumuru butter bronzer deep bronzer, Physicians formula | 189 kr
Ett underbart solpuder som doftar kokos! Ger massor av lyster men är ändå diskret. Ett plus är priset!

Bronze Goddess Powder Bronzer, 01 medium – Esteé Lauder | 380 kr
Ett helt fantastiskt solpuder som är dermatologiskt testat och passar dig med acne/fetare hy då det är helt oljefritt. Den är lätt i täckning och ger en fin lyster!

Matte Radience Bronzers, bronze 03 – Laura Mercier | 450 kr
En dermatologiskt testad bronzer anpassad till känslig hy. Detta solpuder oxiderar inte och ger en huden en superfin touch!

Solpuder med lyster och shimmer som ger glow

All Over Face Colors, Faux tan – Bare Minerals | 385 kr
100 % naturliga mineraler i pulverform. Blir krämig när den appliceras på huden. Har en lugnande och vårdande verkan (SPF 20) och slätar ut. Ger fin lyster!

Illuminating Bronzing powder, Aruba – Bobbi Brown | 395 kr
Ett solpuder som är lätt att arbeta med och ger huden ett jättefint skimmer.

BioMineral Healthy Glow Sun Powder, sheer shimmer – Estelle & Thild | 289 kr
Ett ekologiskt solpuder som är 100 % naturligt! Näringsrikt och innehåller naturliga mineraler som ger huden ett naturligt skimmer som anpassar sig till din hudton för ett jämnt resultat!

Baked Bronzing powder, Golden Sand storm – Kicks | 119.20 kr
Ett billigare solpuder som skimrar massor för den som älskar det!

För dig som vill ha flytande bronzer

Liquid Bronzer, Laguna – Nars | 340 kr
Otroligt mångsidig produkt som kan användas som både bronzer och contour. Jämnar ut sig fint och ger en fin lyster.

• Copacabana Bronze Glow Oil – Sol de Janeiro | 335 kr
Älskar denna skimrande, fina bronzer! Min favorit. Ger en fin färg och shimmer och funkar lika bra på kroppen som i ansiktet.

• Bronzing drops, Bronze in love – L’Oréal paris | 189 kr
Denna flytande bronzer innehåller kokosolja och är lätt att hantera och kan både blandas med din bas eller användas som den är. Otroligt prisvärd.

Contour Bronze – RMS Beauty | 345 kr
En krämbaserad, skimrig bronzer som även fungerar som contour. Ger jättefina skuggor då nyansen är väldigt sval. Fantastiskt resultat på bild!

Och här kommer några superbra budgetalternativ på solpuder

Bronzing powder, 07 Beach Tan – Isadora | 189 kr
En klassiker från Isadora som ger ett mjukt, fint resultat med bara ett par svep i dosan. Mjuk textur och lätt produkt att få ett bra resultat med.

Bronzing Powder Bahama Mama, bronzer – The Balm | 149 kr
En utav de finaste i Ännu ett solpuder med sval nyans som är perfekt att använda även till contour. Matt, silkeslen och passar de flesta.

Color icon Bronzer Ticket to Brasil, Wet N Wild | 89 kr
Dermatologiskt testad och oljefri bronzer som smälter in med din hudton och ger en jämn finish. Innehåller dessutom SPF15.

California Beamin – Nyx Professional | 139 kr
Bronzer med en textur som smälter in på huden! Ger ett superfint glow och det är lätt att hitta en favorit som passar dig då den finns i 6 olika nyanser.

Hoppas du har glädje av min guide och nu kan hitta dina egna favoriter. Kom ihåg att alltid utgå från din egen hudtyp, nyans och vad du själv tycker om för finish. Det viktigaste är att DU är nöjd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *